learnarabic.blogg.se

Bloggen där man lär sig arabiska.

Introduktion till alfabetet

Kategori: Introduktion

Välkommna!
 
Det arabiska alfabetet används inte enbart till att läsa arabiska, men även till persiska, osmanska, urdu, pashto med flera.
Innan jag börjar med att introducera er till alfabetet så undrar jag, varför är ni intresserade till att lära er det? Är det för att kunna skriva hemliga meddelanden till någon som kan läsa det, för att kunna tyda och förstå arabiska dikter, kunna skriva till avlägsna släktingar på facebook, eller är det bara ett tidsfördriv?
 
Det arabiska alfabetet är inte någon lätt match som det latinska (d.v.s, våran alfabet). Det tar längre tid att kunna memorera vilken bokstav är vilken, då de flesta urskiljs endast med några prickar och deras positioner. Men, för den som inte är rädd att lägga ner tid och arbete med att lära sig, för den entusiastiske så ska den få se att det lönar sig när man senare kan tyda lite enklare ord.
 
Nu är det så att om man vill lära sig språk så är det tyvärr inte alltid så att man kan avvara en timme. Att lyssna på ett kasettband när man fokuserar på något annat är helt onödigt, det gäller att man koncentrerar sig på kasettbandet/ljudboken/mp3-filen som man lyssnar på. Jag ber er därför att anteckna ner bokstäverna och dess former på ett litet papper, som ni sedan kan ta med er i fickan och titta på när man exempelvis väntar på bussen, i matkön i skolan eller vad som helst. Alla de här små minuterna som man förlorar på att vänta på något kan man utnyttja till att lära sig lite extra. Om ni gör detta, så går det mycket fortare att lära er alfabetet och kanske språket också om ni vill.
___________________________________________________________________
 
Så, för att överhuvudtaget kunna förstå hur det arabiska skriften är uppbyggt så ska vi titta på ett arabiskt ord, nämligen ordet "arabiska" på arabiska, Al arabiya. 
 
 
Som många kanske har hört (eller inte), så läses arabiska som bekant från höger till vänster, alltså tvärtom från vad vi är vana med! Ta det lugnt dock, man vänjer sig ganska snabbt ;)
 
Tittar man på ordet så ser man alla möjliga streck och prickar och även två mellanrum! Det här är väldigt viktigt att kunna, för i latinska ord så särskiljer vi ord med hjälp av mellanrum. Bokstäverna i arabiska sitter ihop men inte alla bokstäver binder sig vidare, så man gör ett litet mellanrum. Man gör ändå mellanrum mellan ord, fast lite större. Det gäller att träna om man får svårt med det senare.
 
I ordet Al arabiya så har vi på grund av mellanrummen, tre styckna "begynnelse-bokstäver".
 
Det första är ett "A", det andra är ett "l" och det tredje är "b:et" i ordet Al arabiya.
Vidare så har ordet även "mitten-bokstäver", nämligen två styckna.
Det första blir "a:et" i Al arabiyaMEN, det är INTE ett a. Det är ett ayn, väldigt svårt att skriva hur man uttalar det men det kommer vi till senare. Det andra är ett "i", eller "iy" som jag skrev i ordet.
Slutligen, så har vi "slut-bokstäverna", de som alltid skrivs i slutet av ett "block". Det finns två styckna.
 
Det första är "r:et" och det andra är "a:et", som överkurs ska det nämnas att det sista a:et används enbart för att visa att ett substantiv är feminint och ej maskulint. Maskulina substantiv skrivs utan någon specifik bokstav på slutet.
 
Men vänta! I ordet Al arabiya så finns det 4 st a:n när man transkriberar det till svenska, ändå nämnde du bara 3!
Jo, för er som läste igenom det jag skrev innan noga, så är det andra "a:et" inte ett a, utan en konsonant som är väldigt svårt att skriva via skrift med latinska bokstäver. Jag kommer till uttalshjälp senare.
Sedan så ska ni veta det jobbigaste med det arabiska alfabetet; de skriver helt enkelt inte ut alla vokaler som vi hör. Det kan bli ett helt annat ord och det här är den svåraste biten med språket i skrift, att sätta dit vokalerna rätt. Jag blev så rädd med att använda för mycket vokaler att jag tillslut uteslöt flera styckna, det gav mig inte några poäng hos läraren.
 
Mitt tips till er vore att träna, träna, träna att läsa med de få bokstäver ni kan, helst med någon som redan är läskunnig, så att ni lär er detta. 
 
Förhoppningsvis så har jag inte skrämt bort för många av er, utan hoppas att vissa ivriga fortsätter att besöka sidan för att lära sig mera. Sedan så har jag under "Länkar" en länk till en super bra svensk hemsida där man kan lära sig både alfabetet och grammatiken =)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: